Развитие на бебето
Безкрайно интересно

Развитие на бебето от зачеването до 3-ия месец


Ранната бременност, наричана още първо тримесечие, е динамичен период от време, през който настъпват различни промени в развитието, много повече от всеки друг период от човешкия живот.

Три дни след сливането на яйцеклетката и сперматозоида се образува т. нар. зигота.Тя е по-малка дори и от точица и пътува към матката. Все още всички клетки са еднакви - почти невероятно е, че съвсем скоро те ще поемат различни функции при развитието на бременността и оформянето на плода по-късно.
Към 21-ия ден от последната редовна менструация (7-и ден след оплождането) зиготата достига т. нар. бластоцистен стадий - вътрешните клетки стават по-големи и се съединяват, образувайки зародиша, а външните клетки се организират към периферията на яйцето и образуват т. нар. трофобласт. Вътрешните и външните клетъчни пластове остават свързани в една точка, а развиващият се ембрион е заобиколен от пълна с течност кухина.
Малкото образувание навлиза в маточната лигавица - с това започва имплантацията (вгнездяването), която продължава до 3 дни.
Клетките на маточната лигавица започват да се видоизменят, като поднасят "храна" на бластоцистата. Външните клетки на трофобласта се разрастват - наричат се вече хорион - и се свързват с кръвоносните съдове на майката.

5-а седмица от ПРМ (3-а седмица след оплождането)
Зародишът има формата на диск, чиито клетки се разделят на три слоя: външен (ектодерма), вътрешен (ендодерма) и междинен (мезодерма). На повърхността на ектодермата се оформя малко празно пространство, което постепенно се увеличава. Това е околоплодната кухина.
Ембрионалното образувание, по-мъничко от 1 см, започва да расте.

Вътрешните органи, начело с мозъка и сърцето, започват да се оформят и да функционират.
Отначало сърцето е в примитивен стадий на развитие. След няколко дни то започва да помпи в първично образуваната кръвоносна система.
По това време се развива също така и кръвоносната мрежа на хориалните въси, като последните се свързват посредством пъпните артерии и вена с първичната ембрионална кръвоносна мрежа.
7-10-а седмица от ПРМ (5-8-а седмица след оплождането)
Оформя се главичка, която е много по-голяма от телцето. Отначало тя е приведена напред и прилепнала към телцето, но постепенно започва да се изправя. Вече са очертани лицето и тилът. Оформят се вдлъбнатинки за ушите. Очите, отначало разположени отстрани на главата, постепенно започват да се приближават.
Появяват се зародишите на млечните зъби.
Оформят се крачета и ръчички, с ходила и длани, с наченки на пръсти. При ехографското изследване се наблюдават първите движения.
11-14-а седмица (3-и месец)
Бебето се движи свободно в околоплодната течност. През неговата тънка кожа прозират вътрешните му органи. Сетивата за равновесие и осезание вече получават сигнали от околната среда, например при движение на майката. Тези движения спомагат за по-нататъшното развитие на мозъка.
Развитие на бебето от 4-ия до 9-я месец
4-и месец
Лицето на бебето получава индивидуални черти. Главичката вече не е толкова голяма в сравнение с телцето (заема 1/3 от цялата дължина на плода) и се изправя. Крачетата са по-дълги от ръчичките. Появяват се коса и нокти. Кожата е много червена. Покрива се с космен мъх – нарича се лануго. Мастните жлези отделят бял секрет, който има защитни функции.
Започва да функционира щитовидната жлеза. Оформят се алвеолите на белите дробове.
Майката усеща движенията на бебето.
5-и месец
Бебето вече “изглежда по-добре”. Кожата е тънка, зачервена и набръчкана. Поникват мигли. Пигментира се ирисът на очите. Клепачите са затворени и когато бебето спи, и когато е будно. Смуче пръста си. Движи се много активно. Външните полови органи се разпознават и полът може да се определи чрез ехографско изследване.
Завършва развитието на слуха. Започват да функционират бъбреците. Започва да функционира задстомашната жлеза (панкреасът).

6-и месец
Кожата е още червена и набръчкана. Ушите са долепени до главата.
Завършва нагъването на кората на главния мозък. Плодът извършва слаби дихателни движения. Органите и системите все още не са укрепнали.

7-и месец
Кожата започва да се изглажда. Бебето чува.
Напълно формирани са жлезите с вътрешна секреция.
Натрупва се подкожна мастна тъкан.
При момченцето тестисите слизат до слабините и оттам – в скроталните торбички.
Бебето е жизнеспособно, но ако се роди в този период, адаптацията към извънутробния живот е свързана с проблеми.
8-и месец
Бебето расте усилено. Закръгля се. Количеството на подкожната мазнина вече е достатъчно. Кожата е розова и изгладена. Ланугото започва да пада. Ноктите стигат до върха на пръстите.
Все още не са напълно узрели белите дробове и черният дроб.

9-и месец
Кожата е бледорозова. Ноктите вече са над върховете на пръстите. Косменият мъх по тялото липсва или е незначителен. Косичката се разграничава от челото.
Всички органи и системи са готови за извънутробен живот.